Comencem pel principi… Què és la marca personal? És la forma amb la que el món et reconeix, amb el teu nom i cognoms. La imatge personal recull el teu talent, les teves habilitats i capacitats, els teus coneixements, la teva imatge i la teva forma d’abordar la vida. En resum, és un món que t’identifica i amb el qual et comuniques.
I què té a veure això amb la meva empresa?
Doncs molt. Darrera de totes les empreses hi ha persones, i aquestes cada cop hi tenen un paper més important. Per què? Doncs perquè en l’era de la informació, en què som bombardejats per mil estímuls, hem de destriar. I com ho fem? Doncs com s’ha fet sempre, a través de la confiança.
La confiança, sobretot en el sector serveis, té nom i cognoms.
Sempre ens sentim més segurs en la presa de decisions si aquestes ens arriben a través d’un prescriptor en el que confiem. Així doncs, els consumidors cada vegada valoren més la transparència de les empreses. Davant el bombardeig constant de publicitat, aquesta cada cop és menys efectiva. No volem que ens “venguin la moto”, valorem l’honestedat per sobre de tot.
Cada persona representa uns valors i pot decidir quins potenciar.
Així doncs és important detectar quins són els nostres principals valors i les competències que ens convé destacar dins el nostre camp. A partir d’aquí cal que ens anem construint una imatge pública. Com ho fem? Doncs més enllà de l’empresa, haurem de fer-nos veure tant físicament com digitalment. Podem assistir a esdeveniments relacionats amb el que fem, aprofitar per fer networking amb altres persones del nostre sector, etc.
Per una banda, també és bàsic treballar la nostra marca personal online. Això ho farem, sobretot, a través de les xarxes socials. Cal tenir en compte quines seran més beneficioses per a nosaltres i on serem més visibles. Per exemple, si ens dediquem al món de l’art o el disseny, haurem de triar xarxes socials on es potenciï la imatge i on hi trobem un públic semblant al nostre (Instagram, Pinterest, Behance…).
Per altra banda, si ens dediquem al sector serveis o a branques de coneixement teòric, ens pot funcionar molt bé el LinkedIn. Alhora també podem considerar l’opció d’escriure en un bloc o en algun mitjà de comunicació per fer-nos un nom i que la gent ens pugui relacionar directament amb el que fem.
A part d’aquests consells pràctics i per sobre de tot, hem de definir molt bé el missatge i el discurs que farem servir. I és que actualment, més enllà dels coneixements i les habilitats que pugui tenir una persona, es valora molt més l’actitud i els valors personals. Així doncs, si tu ets molt empàtic, entregat, compromès, etc. Serà bo que ho transmetis al teu entorn a través d’aquesta marca o imatge personal. Això repercutirà directament en la visió de la teva empresa i de tots els projectes on estiguis implicat.
Com és lògic doncs, és bàsic que la persona que estigui al capdavant de l’empresa ho cuidi especialment, però és encara millor si ho fan també la resta de persones de l’equip. D’aquesta manera també ens mostrem amb transparència als nostres clients i donem sensació d’equip, de cooperació, d’honestedat i de confiança.
Per acabar, esperem que amb aquesta pinzellada puguis veure de quina manera la marca personal pot acabar traduint-se en vendes per a la teva empresa i alhora en reputació i bona imatge.
I no oblidis que, com tot en aquesta vida, allò diferent és sempre més interessant!
PD: Si t’has quedat amb ganes de saber-ne més, no dubtis en escriure’ns a hola@confluencia.eu i t’ajudarem i t’assessorarem!
Som a l’edifici VIT del Recinte Firal del Sucre de Vic.